Uitgelicht: Studenten Zone College hebben eer van hun werk

Vier studenten van het Zone College in Zwolle -Sanna, Fleur, Zahrina en Britt- hielden zaterdag 6 mei een Boer’ndag bij de geitenhouderij van Gerben Elzing aan de Oldenhuis Gratamaweg. Het was een komen en gaan van belangstellenden. Onder hen waren veel kinderen, die konden meedoen aan allerlei activiteiten.
Britt Veninga uit Schoonebeek en haar drie studiegenoten doen de opleiding vakbekwaam medewerker dierverzorging niveau 3.
De opleiding is een beroepsopleidende leerweg (BOL). Tijdens de opleiding leren de studenten alles over verzorging en leefomgeving van dieren, het omgaan met klanten en het hebben van een eigen winkel. Wie de opleiding voltooit, kan aan de slag op bijvoorbeeld een zorgboerderij, in een dierenasiel of dierenpension, als medewerker in een winkel, in een dierentuin of op een kinderboerderij.

Medewerking
“We kregen van de school de opdracht om een publieksactiviteit te organiseren”, vertelt Britt, “Ik woon in Schoonebeek, ik werk bij de geitenboerderij en loop er ook stage. Ik ken Gerben dus best goed en vroeg zijn medewerking.” Die verleende Elzing graag. Met het vervullen van de opdracht waren de vier studenten aan de late kant. “Dat hebben we bewust gedaan, omdat er nu lammetjes zijn.”

Vanuit de geitenboerderij zijn veel contacten met Agrifirm en Holland Goat Milk. “Zij zorgden mede voor de promotie”, aldus Britt. De vier dames hadden zich bijzonder ingespannen om bezoekers een leuke dag te bezorgen.

Belangstelling
De moeite was niet voor niets, want er was veel belangstelling. De studenten hadden allerlei activiteiten op touw gezet. Zo konden bezoekers spelletjes doen, er werd een quiz gehouden, kinderen konden melken en er was een knuffelhoek met lammetjes. Bovendien was er een kleurwedstrijd. Naderhand werden de prijsjes uitgereikt aan de kinderen, die de mooiste tekeningen hadden gemaakt. “De prijsjes, cadeaukaarten voor een ijsje, zijn beschikbaar gesteld door café De Buur’n”, zegt Britt dankbaar.

“We zijn heel blij, dat we hier de dag mochten organiseren en dat zoveel vrijwilligers ons helpen. En: het is supergoed weer”, aldus een zeer tevreden Britt.

Interessant
Overigens gaat Britt hierna een heel andere opleiding doen. “Ik vind de veehouderij echt enorm interessant, maar toch ga ik hierna de opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker doen. Daarna zie ik wel welke kant ik uiteindelijk kies.”

Geitenmelk
De geitenboerderij Elzing bestaat nu een paar jaar. De geiten lopen in een potstal, dat houdt in dat op de vloer een laag strooisel is aangebracht. Het bedrijf voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. De stal is geïsoleerd en er zijn meer watervoorzieningen dan in een reguliere stal.

De geitenmelk gaat naar Ausnutria, producent van melkvoeder en flesvoeding. De melk wordt vooral in babyvoeding verwerkt. De melk wordt vaak gebruikt tegen koemelkallergie. Het is wat zachter en is beter verteerbaar. Geitenmelk is rijk aan voedingsstoffen als vitamines A, D, B1, B2 en B12, mineralen (calcium, fosfor, magnesium, zink en jodium), eiwitten en vetzuren. Het bevat een hoge concentratie nucleotiden, die helpen om het immuunsysteem en de celgroei te ondersteunen.