Uitgelicht: Volleybalvereniging bestaat vijftig jaar “Thriantha is net één grote familie”

Volleybalvereniging Thriantha bestaat alweer vijftig jaar en dat wordt dit jaar op diverse momenten gevierd. “Na de voetbalvereniging bezetten we in het dorp de tweede plaats qua grootte met zo’n 210 leden”, vertelt voorzitter Martijn Jansen. “We hebben drie leden van het eerste uur, van wie er twee nog actief zijn.”
De vereniging ontstond in 1973 uit de volleybalvereniging Schoonebeek en Tuutwulp uit Nieuw-Schoonebeek. De officiële oprichtingsdatum is 18 juni.

Grote familie
“Teamsport is heel belangrijk”, vindt Martijn. “En volleybal is bovendien een snelle sport. Binnen onze vereniging heerst gezelligheid en saamhorigheid. Er is veel bereidwilligheid om wat te doen voor de club. We hebben dan ook geen probleem met het vinden van vrijwilligers en bestuursleden. Het is net een grote familie.”
Martijn is inmiddels tien jaar voorzitter van Thriantha. “Ik heb daarvoor gevoetbald. Mijn vrouw en dochter volleybalden al bij Thriantha, dus ik kende de club al goed. Ikzelf heb heel even volleybal gespeeld, maar ik ben nu alweer vijf of zes jaar coach.” Hij is er best trots op dat ‘zijn’ team, dames 4, op woensdag 5 april won van het team VVE’86 en daardoor de bekerfinale op zaterdag 22 april speelt.

Grote vereniging
“De vereniging”, vervolgt Martijn, heeft 210 leden en is qua grootte, na de voetbalvereniging, de tweede club in het dorp. We hebben negen seniorenteams -vijf dames- en vier herenteams- en vijftien jeugdteams. Verder zijn we gestart met recreantenvolleybal en er zijn inmiddels drie teams. We hebben de laatste jaren fors ingezet op de jeugd en er is veel aanwas bij de vereniging. De jeugdafdeling van Thriantha is de grootste van alle volleybalverenigingen in de gemeente Emmen.” Het is wel duidelijk, dat de vereniging springlevend is in het dorp. De coronaperiode had geen vat op het ledenaantal van de vereniging: die bleef minimaal gelijk. “We zitten qua uren wel aan het maximum in sporthal De Kampen”, laat Martijn weten.

Sponsors
Het wedstrijdtenue voor de senioren en de ABC-jeugd bestaat uit een hoofdzakelijk groen shirt en een zwarte broek. Daarop prijken de namen van de twee hoofdsponsors uit Schoonebeek: Coop Supermarkt Jongman en MeRu Service, actief in de technische dienstverlening. Daarnaast zijn er nog tal van sponsors, waarmee de vereniging heel blij is.

Reünie
Gedurende het hele jaar zijn er activiteiten. Op nieuwjaarsdag werd gestart met een brunch. Op zaterdag 6 mei is er een reünie voor (oud-)leden, (oud-)trainers en (oud-)bestuursleden. Die wordt gehouden van 14.00 tot 18.00 uur in sporthal De Kampen.

Jubileumweekend
Het jubileumweekend vindt plaats op vrijdag 12 en zaterdag 13 mei. Op 12 mei van 19.00 tot 02.00 uur is het avond- en nachtvolleybaltoernooi. Er wordt een sponsoractie gehouden met als motto ‘Elk punt voor Stichting Isabelle’. De spelers moeten zelf sponsors zoeken voor elk punt dat dan wordt gescoord. Het is ook mogelijk om een vast bedrag te doneren.
De opbrengst gaat naar Stichting Isabelle, opgericht door Hellen en Toby Klingenberg. Hun dochter Isabelle overleed op 23 februari 2021 door een verkeersongeval. De stichting houdt zich bezig met dierenwelzijn, milieu en verkeersveiligheid. Het eerste project is Familieboerderij Isabelle, die onlangs werd geopend.

De mini’s spelen een ouder-/kindtoernooi van 19.00 tot 21.00 uur. Elk kind speelt samen met zijn/haar ouder het niveau dat normaliter in de competitie wordt gespeeld. De wedstrijden duren 10 minuten. Daarna speelt de B-/C-jeugd van 22.00 tot 23.30 uur en van 0.00 tot 02.00 uur is het de beurt aan de A-jeugd en senioren.

Het jubileumfeest voor (oud-)leden, (oud-)trainers en partners is op zaterdag 13 mei. Van 19.00 tot 21.00 uur is er feest voor de mini’s. De jeugd en senioren sluiten zich om 20.00 uur hierbij aan. De officiële opening van het feest is om 20.30 uur.

Beachvolleybal
En: er komt nog een nieuwe activiteit bij. “Wij houden op vrijdag 7 en zaterdag 8 juli voor het eerst een beachvolleybaltoernooi”, aldus Martijn. “Daaraan kan iedereen uit het dorpen omgeving deelnemen. Van dit toernooi willen we een jaarlijks evenement maken. Aanmelden kan in teams van twee of vier personen.” Nadere informatie volgt nog. “Verder houden wij tijdens het dorpsfeest in september een feest in de geest van de jaren zeventig.”
Via de website en de sociale media wordt iedereen op de hoogte gehouden. “We hadden vroeger een clubblad, ‘Netwerk’, maar tegenwoordig gaat alles digitaal.”

Middenin de vereniging
Martijn Jansen vindt zijn functie als voorzitter heel mooi. “Maar het is wel een keer eindig”, laat hij weten. “Als trainer/coach sta ik middenin de vereniging en daar geniet ik van. Na de trainingen en de wedstrijden is het gezellig in de kantine, de leden van de voetbalclub zijn er dan ook. Het verenigingsleven is heel mooi en verbindt de mensen”, besluit hij.


Foto’s: :Esselien de Groot/Thriantha