Uitgelicht: “We zijn besmet met het brandweervirus”

Het brandweerkorps van Schoonebeek bestaat momenteel uit zeventien vrijwilligers. “Als we op volle sterkte zijn, moeten we met achttien personen zijn”, vertelt postchef Remco Lubbers. “Bovendien neemt een aantal mensen de komende jaren afscheid. Nieuwe vrijwilligers zijn daarom zeer welkom.”

Foto: Henk Bohmers

Lubbers en plaatsvervangend postchef Maureen Aardema doen hun verhaal over de brandweer. “Het virus waarmee we zijn besmet”, aldus Maureen. “Niet voor niets ben ik er al sinds 2007 bij.” Remco kwam er zelfs al een jaartje eerder bij.

Remco vertelt, dat je vroeger vaak werd gevraagd om bij de brandweer te komen. “Maar steeds meer mensen werken buiten het dorp, dat maakt het allemaal wat moeilijker.” Maureen vult aan: “Misschien zijn er belangstellenden uit omliggende plaatsen, die vijf dagen per week in Schoonebeek werken. Het korps kan altijd uitrukken, maar juist in de dagbezetting is het wat moeilijker.”

Wie graag een steentje wil bijdragen aan de hulpverlening kan een opleiding tot manschap volgen. Tevoren moet wel een fysieke test worden afgelegd, je moet nu eenmaal fit zijn als je bij de brandweer wilt. De opleiding duurt anderhalf jaar en neemt één avond per week in beslag. Daarnaast is er zelfstudie en draaien de mensen mee op de oefenavonden op maandag. Na de opleiding kunnen de brandweerlieden doorgroeien in hun carrière.

Foto: Henk Bohmers

Vrijwilligers
De brandweer was de laatste weken nogal in de belangstelling. “Duidelijk moet zijn”, vertelt Remco, “dat de opleiding van de vrijwilliger precies dezelfde is als van de beroepsbrandweer. De brandweer kan niet zonder vrijwilligers: van de 24.000 brandweermensen in Nederland zijn er 18.000 vrijwilligers.” Op dit moment is het enige verschil tussen de beroepsbrandweer en een vrijwilliger de betaling die zij krijgen. Vrijwilligers krijgen wel een vergoeding, hoewel dat  voor de meesten niet de belangrijkste reden is om zich aan te sluiten bij de vrijwillige brandweer. 

Brandweervirus
Remco, leerkracht op De Oliebron, kwam via een voetbalkennis bij de brandweer. “Ik zei, dat me dat wel wat leek. Het duurde niet lang of ik kreeg een telefoontje van de toenmalige postchef. Ik heb een tijdje meegelopen en toen was ik besmet met het brandweervirus. Voor Maureen geldt hetzelfde. “Ik was werkzaam in de zorg. Ik had wisselende diensten en kon mij daardoor inzetten voor de brandweer. En ook ik ben zo besmet met het virus als het maar kan.” Zij wonen en werken allebei in Schoonebeek, dus dat is een voordeel. Vele mensen zijn al jaren bij het korps. Maureen voegt eraan toe: “Er zijn zelfs mensen die hier zijn komen wonen of hier werk hebben gezocht om bij de brandweer te blijven.”

Werkgebied
Het werkgebied is groot: Schoonebeek, Nieuw-Schoonebeek, Weiteveen, Zuidersloot, Noordersloot, Zandpol, delen van Nieuw-Amsterdam en Veenoord en de buurtschappen richting Coevorden tot en met Weijerswold.

Vier à vijf minuten na de melding op de pieper rijdt de auto de kazerne uit. Jaarlijks rukt de brandweer zo’n zeventig keer uit.  Het korps heeft daarbij de beschikking over een tankautospuit en een waterauto.

Je kunt iets betekenen
De grootste drijfveer voor Maureen en Remco is, dat je iets kunt betekenen voor mensen in nood. De werkzaamheden zijn zeer gevarieerd. Zij geven een opsomming: van kleine tot grote branden, van hulpverlening bij ongelukken tot metingen bij gaslekkages en katten uit de boom halen. Je kunt iets betekenen voor mensen. Gebeurtenissen hebben voor de getroffenen impact, hoe groot of klein het ook is.”

Napraten
“We hebben een mooi team”, concludeert Maureen. “We zijn er voor elkaar en we houden elkaar goed in de gaten. Tijdens de uitrukken krijgen we informatie over de gebeurtenis. Zo kun je je alvast voorbereiden op hetgeen je gaat zien.”

Nazorg bij heftige gebeurtenissen is heel belangrijk. Remco: “We komen dan met alle hulpverleners bij elkaar in de brandweerpost. Daarbij is een collega-opvangteam aanwezig. Iedereen kan zijn verhaal doen en vragen stellen, ook om een helder beeld te krijgen waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt op de plaats van het incident. Dat napraten is belangrijk om zo rustiger naar huis te gaan.” Na een week komt er nog een telefoontje over de stand van zaken. “Je kunt alle denkbare hulp krijgen”, aldus Remco.

Personeelsvereniging
Het korps heeft een eigen personeelsvereniging, Het Blussertje. Eenmaal per jaar is er een familiedag. “Onze gezinnen”, vertelt Remco, “zijn het zo gewend dat je plotseling weg moet als de pieper gaat. Wij willen op zo’n dag iets terugdoen voor de gezinnen.” Daarnaast worden diverse andere activiteiten georganiseerd om de teambuilding te bevorderen.

Belangstelling?
Wie meer wil weten kan mailen naar brw-schoonebeek@vrd.nl ter attentie van Remco Lubbers en Maureen Aardema. De motivatie om brandweerman/-vrouw te worden, kan aan het bericht worden toegevoegd.