Uitgelicht: Ze zijn nog lang niet van me af

Edwin Bos is nu al zo’n tien jaar bezig als zanger van Nederlandstalige muziek. Hij geniet er enorm van. “Het is mooi om op een podium te staan, dat geeft kracht. Ze zijn nog lang niet van Edwin Bos af”, lacht de geboren en getogen Schoonebeker.

Edwin zingt dan wel Nederlandstalige muziek, maar hij houdt ook van andere muziek. “Vroeger ging ik wel naar concerten van Metallica, maar ook klassieke muziek en country vind ik mooi. De muziek van Corry Konings en BZN ligt naast de heavy metal. Muziek is emotie.”

Foto: Edwin Bos Entertainment

Vroeger tijden
“Ik heb vroeger wel in bandjes gespeeld en tijdens musicals op school moest ik altijd zingen. Van het een kwam het ander. In discotheek Anjo Bar in Weiteveen kreeg ik altijd als laatste de microfoon om ‘Oerend Hard’ te zingen. Dat was traditioneel het laatste nummer van de zondagavond als teken, dat de zaak ging sluiten.

Jaren geleden hebben we een keer een carnavalsavond in de plaatselijke soos georganiseerd, dat was een groot succes. Van het een kwam het ander. Je had een tijd van de karaokeshows, daar deed ik regelmatig aan mee en dat smaakte naar meer.” Vervolgens zong Edwin alleen af en toe op bruiloften. In de loop der jaren trad hij een tijdje met zijn moeder op en daarna met zijn vrouw Jannie, die heden ten dage veel van de liedteksten schrijft.

Debuutsingle
In 2011 besloot hij het zingen weer op te pakken. Hij kwam in contact met de JRS Studio in Coevorden en daar werd zijn debuutsingle ‘Genieten van de zomer’ opgenomen, die in 2014 werd uitgebracht. Deze tekst is ook van de hand van Jannie.

Repertoire
Zo ging het balletje rollen en inmiddels heeft Edwin zo’n twintig singles uitgebracht en heeft circa dertig nummers op zijn repertoire staan. Daarna verschenen een album. Edwin heeft zijn eigen entertainmentbureau, Jannie en hij behartigen zelf hun zaken. Wel zit hij ook bij het landelijke artiestenbureau Viking. Edwin werkte met diverse producers, momenteel is dat Martin Sterken.

Zijn eerste truckersplaat ‘Truckchauffeur in hart en nieren’ verscheen in 2018. “Jannie en ik hebben allebei wel wat met de truckerswereld. Jannie werkte bij Wagenborg en later bij Den Hartogh, dus zij weet wat er leeft in de truckerswereld. Wij kunnen dan ook teksten maken, die vrachtwagenchauffeurs aanspreken.”

‘Uit het leven gestolen’
Een van de nummers is ‘Uit het leven gestolen’. “Dat wordt regelmatig gedraaid op begrafenissen en crematies. Ik heb eenmaal op verzoek zelf het nummer gezongen, maar ik was er twee dagen kapot van. Ja, ik ben een gevoelig mannetje”, grijnst hij. “Dat mensen steun vinden in dit nummer, dat doet me wel wat. De ouders van een jongen, die op 14-jarige leeftijd overleed, luisteren nog elke dag naar dit nummer.”

Jannie schreef de tekst naar aanleiding van het overlijden van haar moeder, waarin zij het rouwproces van haar en Edwin heeft verwerkt. Het nummer lag een tijd op de plank, maar is uiteindelijk toch opgenomen.

Edwin zingt dus vooral eigen werk. “Het is mooi als ik hoor dat het publiek meezingt met de nummers.” Hij bezoekt onder andere piratenfestivals en Truckstarfestivals. Eerder al deed hij mee aan het Drèents Liedtiesfestival.

Lockdown
“Helaas heb ik door de lockdown mooie optredens moeten missen. Met Radio Continu zouden we een artiestenreis naar Turkije maken, maar die ging helaas niet door. Net voor de lockdown had ik nog wel enkele mooie optredens, daar kan ik een tijdje op teren.”

Stap voor stap
De 53-jarige Edwin bouwt zijn carrière stap voor stap op. “Veel artiesten beklimmen snel de ladder en vallen net zo snel. Ik krijg gelukkig veel support van de piraten. En: wie zaait zal oogsten.” Hij heeft de beschikking over een eigen installatie en zijn vaste technici zijn Roy Lippold uit Erica en Wesley Pol uit Geesbrug, die zelf ook zingt. “Wij zijn nu bezig met een album en een nieuwe single. Ik wil mijn repertoire zo uitbreiden, die ik kleine theatershows kan gaan doen”, waarmee hij een toekomstdroom verwoordt.

Hij combineert deze bezigheden met zijn fulltime baan bij Equans. “Dat is natuurlijk extra fijn nu de optredens stil liggen.”

Vinylshow
Tot slot heeft Edwin samen met zijn geluidstechnici een vinylshow. “Vinyl was het vroeger helemaal. De lp’s en singles, 33 en 45 toeren, waren in bijna elke huiskamer te vinden. Dankzij het retrobehangetje, schemerlamp, piano, de telefoon van weleer en de koekoeksklok wanen bezoekers zich even terug in de tijd.” Gasten aan de show kunnen zelf in de platenbakken zoeken om hun lievelingsnummers te zoeken en die te laten draaien door de dj.”

Meer weten of Edwin Bos en/of zijn nummers beluisteren? Dat kan via www.edwinbosentertainment.nl. Meer over de vinylshow staat op www.vinylopverzoek.nl