Uitgelicht:Goeroe na 55 jaar nog steeds springlevend

Foto stamtafel: v.l.n.r. Gerald Bos, Yvonne Baks, Anton Oortmann, Bryan Kroes, Martijn Katuin, Lodewijk Ellen, Femmie Hendriks, José Meerlo.

Jongerencentrum Goeroe in Schoonebeek bestaat maar liefst 55 jaar en dat wordt in het weekend van vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 maart gevierd.

Een team van (oud-)bestuursleden en (oud-)werkgroepen is druk bezig met de voorbereidingen voor het feest “in waarschijnlijk de oudste jeugdsoos van Nederland”, aldus Yvonne Baks.

Historie

Er wordt een boek met foto’s en krantenknipsels bij gepakt om een beeld te schetsen van de historie, waarbij de leden van de reüniecommissie elkaar aanvullen. “Hans Bergshoef was destijds een van de oprichters. In januari 1968 kwam naar voren, dat er voor de jongeren niets te doen was. Er was een bijeenkomst in het jeugdgebouw van de gereformeerde kerk en dat resulteerde in de eerste soosavond op 9 maart 1968 in het Aikes Tallenshuis. Er waren dansavonden in De Wolfshoeve en er waren bijeenkomsten in De Pienhoek”, zo vertellen zij. Voorzitter Anton Oortmann van het bestuur vult aan: “Op 27 september 1970 brandde De Pienhoek af. Wat restte was toiletpapier en enkele barkrukken”, glimlacht hij. Er werd verhuisd naar de melkfabriek aan de Europaweg, waar nu d’Olde Beke zit.

Sinds 1980 aan de Hankenhofweg

In 1980 kreeg Jongerencentrum Goeroe de beschikking over het huidige pand aan de Hankenhofweg, dat dus al ruim veertig jaar voor dit doel wordt gebruikt. Sinds 1997 is JC Goeroe een zelfstandige stichting met een bestuur en een werkgroep die verantwoordelijk is voor de dagelijkse gang van zaken.

In de loop der jaren vonden heel wat activiteiten plaats waaronder de bekende Goeroe Festivals en ook werd er een van de eerste hardstylefestivals in Nederland gehouden.

Iedereen welkom

In al die jaren is Goeroe een open jongerencentrum, waar iedereen welkom is en iedereen zichzelf kan zijn. Wie nieuwsgierig is, kan binnenlopen tijdens de soosavonden op vrijdag en zaterdag. “Wij bieden een onderkomen en ontmoetingsruimte voor jongeren vanaf circa 15 jaar met veel aandacht voor optredens van alternatieve bands, beginnende bands en dj’s”, zo omschrijft de groep het doel van JC Goeroe. “Verder kunnen er activiteiten als voorlichtingsavonden filmavonden, cabaretoptredens, vergaderingen en benefietavonden worden gehouden.” Overigens organiseert JC Goeroe ook jaarlijks de spelweek in Schoonebeek.

Corona heeft veel impact gehad op jongeren. “Maar het bezoek trekt gelukkig weer aan. We moeten nog bekijken waaraan de nieuwe lichting behoefte heeft.”

Foto’s Foto’s: Dries Vrielink en Goeroe

Programma jubileum

De activiteiten tijdens de jubileumviering zijn gratis toegankelijk. Het jubileumweekend begint vrijdag 17 maart om 21.00 uur met een optreden van dj Pim Verhaar. Dat is voor en door de jeugd, maar iedereen is er van harte welkom.

GoeRoute

Voor zaterdag 18 maart staat iets bijzonders op het programma: de GoeRoute. Om 15.00 uur begint een puzzeltocht langs alle kunstwerken in Schoonebeek die ooit ter gelegenheid van een jubileum zijn onthuld. Dat zijn zeven stuks. “Een route voor jong en oud, waarbij kinderen een prijs kunnen winnen.”

Reünie

Om 18.00 uur begint een reünieavond met hapjes en drankjes. Die avond treedt de band ‘From USA’ op, die covers uit de jaren zestig, zeventig en tachtig speelt.

Goeroe Top 55

Tijdens vroegere jubilea werden Goeroe Top 100-lijsten gemaakt. Die traditie wil de organisatie voortzetten in de vorm van een nieuwe Goeroe Top 55. Op de Facebookpagina www.facebook.com/jcgoeroe staat hoe je je nummers kunt indienen. De uiteindelijke Top 55 wordt in het jubileumweekend integraal gedraaid.

Zondag

Op zondagmiddag is de Goeroe-pubquiz. Het weekend wordt zondagavond afgesloten met een optredens van de Woodpeckers.

Na al die 55 jaren is JC Goeroe nog steeds springlevend dankzij de jongeren die steeds het stokje van elkaar overnamen!