Marineke Leijenhorst en Manuel Claasen wonen sinds februari 2021 met groot genoegen in Schoonebeek. Zij zijn allebei kunstenaars en hebben daarnaast nog veel bezigheden. Zij wonen op een geweldige locatie. Eerder was er de Nicolaasschool gevestigd, die is veranderd in zeer ruime appartementen. “Schoonebeek is een leuk dorp, je hoort er meteen bij”, aldus de oud-inwoners van Gasselte. “En”, aldus Marineke, “ik ben heel blij met het zwembad, het servicepunt van de bibliotheek en alle andere voorzieningen. Zowel Marineke als Manuel hebben zich meteen ondergedompeld in het dorpsleven. Marineke praat mee tijdens de rondetafelsessies over de waterinjectie en Manuel geeft her en der lezingen en leest voor in Beekdal.
Manuel was jarenlang leraar Nederlands en ook Marineke was docente. Uit- eindelijk besloten zij helemaal te gaan voor het kunstenaarschap. Met daarnaast een brede interesse in natuur, en cultuur en nog veel meer. Het paar leerde elkaar kennen op het station Krommenie-Assendelft via een wederzijdse kennis.
Kunstacademie
Na zijn studie Nederlandse taal- en letterkunde met als bijvakken (kunst-) geschiedenis en theaterwetenschap aan de Universiteit werd Manuel, geboren in Oostzaan, leraar. “Pas op mijn 55ste”, glimlacht Manuel, “ben ik naar de Rietveldacademie in Amsterdam gegaan, waar ik vijf jaar later ben afgestudeerd. Ik zat tussen allemaal jongere mensen.”
Metaforen
Zijn werk gaat uit van landschappen. Het gaat daarbij niet om schilderijen van bestaande situaties. Hij maakt gebruik van metaforen. Diverse elementen keren terug, zoals trappen, huizen die Italiaans aandoen, cypressen en een zwart vierkant met daarin een wit vierkant. Planten en bomen maken ook deel uit van zijn werk. “Ik denk vooral in kleuren en vlakken”, vertelt Manuel.
Handvaardigheid
Marineke is geboren in Woudenberg en deed onder meer de Academie voor Beeldende Kunsten en vervolgens haar doctoraal Pedagogiek met als hoofd- vak Onderwijskunde en als bijvakken leerstoornissen en cultuursociologie. Zij volgde diverse cursussen, waaronder boekbinden. Zij was jarenlang werkzaam als docente handvaardigheid, onderwijskundige en docente vakdidactiek handvaardigheid. “Ik heb lesgegeven aan alle leeftijdsgroepen, van kleuter tot volwassenen”, laat zij weten.
Grote beelden
Marineke was keramisch vormgever en maakte vooral grote beelden. Daarbij stortte zij zich veelal op projecten. Een van haar projecten is een serie van achttien vrouwen. “In het Drents Museum in Assen was in 2008 een expositie van het Terra Cottaleger. Ik besloot als tegenhanger deze serie te maken.” Bij dit vrouwenleger gaat het om de emoties die de handen uitbeelden. Haar serie beelden stond op vele locaties. Zowel Manuel en Marineke hebben de afgelopen decennia vele exposities gehad.
Andere bezigheden
Er zijn vele andere bezigheden van het paar. Marineke is vrijwilliger bij Theater Hofpoort in Coevorden en speelt bij het improvisatietheater Piri Piri in Emmen. Ze speelt dynamic tennis, maar is voor- al liefhebber van badminton (“Jammer dat er in Schoonebeek geen badmintonclub meer is”). Marineke gaat graag naar aquajoggen en keramiek bij de AKE (Amateurkunstenaars Emmen), ze houdt van cabaret, poëzie en maakt boeken samen met Manuel. Ook gaat haar belangstelling uit naar foto- grafie, film en moderne dans en zij geeft af en toe nog een workshop.
Manuel heeft in het verleden veel aan toneel gedaan en is liefhebber van cabaret. Hij tekent, kookt, schrijft en dicht bovendien graag. Ook het bespelen van diverse blokfluiten vindt hij een fijne bezigheid. Hij verzorgt regelmatig lezingen en voordrachten over allerlei onderwerpen, die verband houden met kunst en de Nederlandse taal- en letterkunde. Samen houden ze van reizen, het maken van reisboeken, theaterbezoek en de laatste tijd vooral van fietsen en wandelen in de directe omgeving. De conclusie mag zijn, dat Marineke en Manuel twee bezige bijen met veel interesses zijn, die hun stek in Schoonebeek hebben gevonden.